29 Ιουλίου 2011

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται για τον μισθό σας

Έννοιες του μισθού:

Νόμιμος μισθός: είναι αυτός που προβλέπεται από την συλλογική σύμβαση εργασίας, διαιτητική ή υπουργική απόφαση και αποτελεί τα κατώτατα όρια αποδοχών που υποχρεούται ο εργοδότης να καταβάλει στους εργαζομένους. Ειδικότερα, ο νόμιμος μισθός αποτελείται από τον βασικό μισθό και τα διάφορα επιδόματα, τα οποία επίσης προβλέπονται από συλλογική σύμβαση εργασίας ή διαιτητική απόφαση ή υπουργική απόφαση.

Συμβατικός μισθός: είναι αυτός που έχει καθορισθεί από την συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου στην ατομική τους σύμβαση εργασίας (γραπτή ή προφορική). Νοείται βέβαια ότι ο συμβατικός μισθός είναι πάντοτε μεγαλύτερος από τον νόμιμο, γιατί μικρότερος απαγορεύεται από τον νόμο.

Συνήθης μισθός: θεωρείται αυτός που καταβάλλεται σε εργαζομένους του ιδίου φύλου και ηλικίας, οι οποίοι διαθέτουν τα ίδια προσόντα και παρέχουν εργασία του αυτού είδους, στον ίδιο τόπο με τις ίδιες συνθήκες. Το ύψος του μισθού εξαρτάται από το είδος της εργασίας και την ειδικότητα με την οποία πράγματι απασχολείται ο εργαζόμενος. Τα γενικά κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων καθορίζονται με τις Εθνικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, που ισχύουν για τους μισθωτούς όλης της χώρας ανεξάρτητα από ειδικότητα.

Για τους κλάδους και τις κατηγορίες εργαζομένων ή για τους εργαζομένους ορισμένων επιχειρήσεων είναι δυνατόν να συναφθούν μεταξύ των αντίστοιχων οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων κλαδικές, επιχειρησιακές κ.λ.π. συμβάσεις εργασίας ή να υπάρξουν διαιτητικές αποφάσεις. Οι μισθοί και τα ημερομίσθια που καθορίζονται με τις συμβάσεις αυτές μπορεί να είναι ευνοϊκότερη, αλλά ποτέ κατώτερη από αυτούς της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης. Επίσης, ευνοϊκότερες συνθήκες μπορεί να καθορισθούν μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου.

Μισθός είναι η παροχή που δίνεται στους εργαζομένους από τους εργοδότες, σαν αντάλλαγμα της εργασίας τους. Συμπεριλαμβάνει κάθε αμοιβή σε χρήμα και σε είδος (τροφή, κατοικία, δαπάνη ρεύματος κ.α.) η οποία καταβάλλεται τακτικά και μόνιμα, είτε βάσει της εργασιακής σχέσης, είτε της συλλογικής σύμβασης, είτε του νόμου, είτε της κρατούσας συνήθειας όταν δεν υπάρχει ειδική συμφωνία.

Όταν λέμε τακτικές αποδοχές εννοούμε τον βασικό μισθό ή ημερομίσθιο, όλα τα επιδόματα, καθώς και κάθε άλλη χρηματική παροχή ή παροχή σε είδος που δίνει ο εργοδότης σε τακτική και μόνιμη βάση.

Στις τακτικές απολαβές περιλαμβάνονται: Τα επιδόματα αδείας, δώρων Πάσχα και Χριστουγέννων, πολυετίας, οικογενειακά, ανθυγιεινής εργασίας, επικίνδυνης εργασίας, επιστημονικό, διαχειριστικών λαθών, παραγωγής, Κυριακής και νυχτερινής εργασίας, νόμιμης τακτικής υπερωριακής απασχόλησης, τροφής, κατοικίας και κάθε άλλη παροχή εφόσον καταβάλλεται τακτικά και μόνιμα.

Καταβολή μισθού 

  Ο εργοδότης πρέπει να καταβάλει τον μισθό σε τακτά χρονικά διαστήματα, μέσα στην διάρκεια του μήνα, δηλαδή κάθε βδομάδα ή κάθε μήνα κ.λ.π. ανάλογα με την συμφωνία ή την τοπική συνήθεια. Η πληρωμή του μισθού πρέπει να γίνεται στον τόπο της εργασίας και μέσα στον χρόνο της εργασίας του εργαζομένου.

Καθυστέρηση μισθού και συνέπειες

  Γενικά η άρνηση του εργοδότη να καταβάλλει τον οφειλόμενο μισθό και ακόμη η καθυστέρηση πληρωμής του παρέχει στον εργαζόμενο τα εξής δικαιώματα:

       - Να μηνύσει τον εργοδότη     

             - Να ασκήσει το δικαίωμα επίσχεσης της εργασίας       

        - Να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας

        - Να επιδιώξει δικαστικώς την είσπραξη του μισθού

        - Να επιδιώξει την κήρυξη του εργοδότη σε πτώχευση

            

Προθεσμίες οικονομικών αξιώσεων

  Οι αξιώσεις των εργαζομένων για κάθε είδους διαφορές με τον εργοδότη που αφορούν τις αποδοχές τους (μισθούς, υπερωρίες, δώρα, επιδόματα κ.λ.π.) παραγράφονται μετά από πέντε χρόνια. Αξίωση για αποζημίωση λόγω απόλυσης παραγράφεται έξι μήνες μετά την απόλυση. Αξίωση μισθών υπερημερίας λόγω παράνομης απόλυσης παραγράφεται ύστερα από τρεις μήνες από την απόλυση.

Εκκαθαριστικό σημείωμα μισθοδοσίας

Υποχρέωση του εργοδότη είναι η χορήγηση εκκαθαριστικού σημειώματος πληρωμής στους εργαζομένους, στο οποίο πρέπει να αναγράφεται συγκεκριμένα το ποσό της πληρωμής και να προσδιορίζεται επακριβώς η αιτία για την οποία καταβάλλονται οι αποδοχές (π.χ. μισθός, επιδόματα, υπερωρίες, δώρα εορτών κ.λ.π.). Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι αόριστο. Παράλληλα η χορήγηση στους εργαζομένους του εκκαθαριστικού σημειώματος έχει καθιερωθεί και ως ασφαλιστική υποχρέωση.

 

Πηγή: πιστοποιητικό επαγγελματικής επάρκειας, careerguide.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου