21 Μαρτίου 2016

Η ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ


 Δεν ξέρω τι σημαίνει ρεπουμπλικάνος ούτε δημοκρατικός ακόμα λιγότερο νεοφιλελεύθερος. Είναι σαν να μου ζητάς να σου πω την διαφορά από τις μπάμιες και τα φασολάκια ή γιατί τα γεμιστά έχουν άλλη γεύση από το τοματό-ρυζο. Αυτό που ξέρω σίγουρα είναι ότι οι άνθρωποι χρειάζονται δουλειά. Χρειάζονται να κάνουν κάποιας μορφής εργασία που θα τους αποφέρει κέρδος, θα τους απασχολεί και θα τους κάνει χρήσιμα μέλη μιας κοινωνίας. Όσο και αν το κάνεις ανέκδοτο είναι πολύ σοβαρό  να προσφέρεις εργασία σε συνανθρώπους σου και να συναναστρέφεσαι μαζί τους. Λίγα ή πολλά χρήματα σας περισσεύουν, επενδύστε τα σε ανθρώπους. Το κέρδος είναι σίγουρο τόσο για σας όσο και για τους υπόλοιπους. Δεν είναι κέρδος μόνο το καλό αμάξι ή οι διακοπές στις Μπαχάμες αλλά και η συνεισφορά στον κοινωνικό ιστό που διατηρεί τις ισορροπίες και επιτρέπει την καλυτέρευση τόσο της κοινωνίας μας όσο και της ίδιας μας της ζωής.
 Από την άλλη πλευρά πρέπει ο καθένας μας να κάνει ότι περνάει από το χέρι του ώστε να προωθήσει-προβάλλει τον εαυτό του περισσότερο για μια θέση εργασίας. Πως όμως θα το κάνει αυτό, ποιες θέσεις αξίζουν να προσπαθήσει κανείς; Πως ξεχωρίζουμε τις λεγόμενες 'καλές' δουλειές από τις υπόλοιπες; Υπάρχει τρόπος! Τα ερωτήματα  αυτά τα σκέφτηκα  όταν 'ανέβασα' ένα link στην ομάδα της Κόκκινης στο φέισμπουκ. Αφορά την σελίδα της Ε.Ε. για την εύρεση εργασίας στην Ευρώπη. Μου έκανε εντύπωση πως αν και την δημοσίευση την είδαν πάνω από 50 άτομα μόνο ένας την σχολίασε και άλλοι δύο την κοινοποίησαν. Αποφάσισα να γράψω λοιπόν δύο πράγματα για τους τρόπους εύρεσης εργασίας μέσα από το διαδίκτυο για αυτούς που δεν γνώριζαν -ανάμεσά τους κι εγώ- για να το χρησιμοποιούν για δουλειά. 
Το βιβλίο "Η Αγορά Εργασίας και τα Μυστικά της" Χ. Ρεβελιώτης, Εκδόσεις Σταμούλης, Αθήνα 2000 θα είναι βοηθός μου -ώστε να μην νομίζετε ότι τα βγάζω από το κεφάλι μου αυτά τα πράγματα αλλά και- για να το έχετε ως παραπομπή αν θέλετε να το ψάξετε περισσότερο. Αυτά που γράφω εδώ στηρίζονται στην προϋπόθεση ότι όποιος ψάχνει για εργαζόμενο ψάχνει για τον καλύτερο δυνατόν που μπορεί να βρει ανάμεσα στους υποψηφίους και δεν έχει να κάνει καθόλου με την ηλικία, καταγωγή, κτλ του καθενός αλλά μόνο με τα τυπικά προσόντα και την προϋπηρεσία.

 Το να ψάχνεις για δουλειά είναι μια δουλειά από μόνο του. Είναι μια δύσκολη, δυσάρεστη και αγχωτική δουλειά. Στις μέρες που ζούμε οι περισσότεροι ψάχνουν για δουλειά και οι λιγότεροι δουλεύουν. Αυτό συν το ότι σαν Έλληνες μας αρέσει να αφηνόμαστε στην τύχη μας έχει σαν επακόλουθο η προσπάθεια που καταβάλουμε να είναι κακά οργανωμένη και συνεπώς αναποτελεσματική. Για παράδειγμα μπορούμε να στείλουμε 500 βιογραφικά σε κάθε αγγελία που βρίσκουμε. Πολλοί που το κάνουν αυτό ύστερα λένε "...έστειλα παντού, τόσες αιτήσεις, δεν υπάρχει τίποτα".
 Όπως σε όλα τα παιχνίδια, το να γνωρίζεις τους κανόνες είναι και η πρωταρχική απαραίτητη προϋπόθεση για τη νίκη. Νικητής είναι αυτός που καταβάλλει συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια ώστε να κερδίσει.
Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι πρώτα, είναι ότι ο καθένας διαλέγει την δουλειά του.


Από τις δουλειές που προσφέρονται εμείς διαλέγουμε σε ποιες θα κάνουμε αίτηση και από αυτές ποιες θα προσπαθήσουμε να πάρουμε. Αυτό είναι μια αλήθεια που ισχύει είτε η αγορά είναι καλή και υπάρχουν πολλές δουλειές, αλλά ακόμα και όταν οι δουλειές δεν είναι τόσες πολλές.

  • Αρχικές Ερωτήσεις
Πριν αρχίσουμε την έρευνα στην αγορά ας απαντήσουμε στα παρακάτω:
  1. Σε ποιους τομείς θέλω να δουλέψω; (π.χ. εσωτερικές μεταφορές, διεθνής μεταφορές κλπ.) Σε ποιους κλάδους/βιομηχανίες; (π.χ. τρόφιμα σε Ι.Χ. ή σε Δ.Χ)
  2. Τι γνωρίζω για αυτούς τους κλάδους/βιομηχανίες;
  3. Σε ποιες είμαι καλύτερος/πιο ανταγωνιστικός;
  4. Ποιες εταιρείες υπάρχουν σε αυτούς τους κλάδους που με ενδιαφέρουν;
  5. Τι ξέρω για αυτές τις εταιρείες (μέγεθος, αριθμό αυτοκινήτων, ιδιοκτησία, αμοιβές, διαδικασία πρόσληψης, αγορές και χώρες στις οποίες πηγαίνει, ονόματα υπευθύνων, διευθύνσεις κτλ.)
  6. Που μπορώ να βρω περισσότερα για αυτές;
  • Η Αγορά Εργασίας
"Η προσφορά εργασίας από τον εργοδότη ισοδυναμεί με δηλωμένη ανάγκη. Ο εργοδότης έχει ανάγκη από την εργασία μας για να μπορέσει να διατηρήσει την επιχείρησή του."          "Η Αγορά Εργασίας και τα Μυστικά της" Χ. Ρεβελιώτης, Εκδόσεις Σταμούλης, Αθήνα 2000

Η επικοινωνία με τις εταιρείες μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
  1. Απαντώντας σε αγγελίες
  2. Εγγραφόμενος σε γραφεία ευρέσεως εργασίας
  3. Κινητοποιώντας το δίκτυο προσωπικών επαφών και γνωριμιών
  4. Ερχόμενος σε επαφή απευθείας με τις εταιρείες
  • Το Βιογραφικό Σημείωμα
Το βιογραφικό σημείωμα είναι για την πρόσληψη ότι τα αυγά για την ομελέτα. Όλες σχεδόν οι εταιρείες ζητούν να καταθέσετε ένα βιογραφικό και ενίοτε ζητούν να συνοδεύεται και από μία συνοδευτική επιστολή.  Κατά μέσο όρο το 70% των αιτούμενων για εργασία "κόβονται" κατά την αρχική εξέταση των βιογραφικών.
  • Επικοινωνία στην εταιρεία - Πρώτη επαφή - Συνέντευξη 
Με την πρώτη σας επαφή στην εταιρεία θα γίνουν ορισμένες ερωτήσεις με σκοπό να καταλάβει ο εργοδότης σας αν είστε κατάλληλος. Οι ερωτήσεις αυτές έχουν σκοπό να αντληθούν στοιχεία συμπεριφοράς για το πόσο:
  1. Εξωστρεφής
  2. Νευρωτικός
  3. Ευσυνείδητος
  4. Προοδευτικός
  5. Ευχάριστος
είναι ο υποψήφιος και πόσο καλά θα ταιριάξει στην εταιρεία.


 Στο τέλος του blog θα βρείτε συνδέσεις από ιστοσελίδες που προσφέρουν εργασία στον κλάδο των μεταφορών. Σας προτείνω το βιογραφικό σας να έχει την μορφή του ΕuroCV. Μπορείτε να το κατεβάσετε δωρεάν από το ίντερνετ. Όλοι οι οδηγοί είμαστε ανταγωνιστές αλλά και σύμμαχοι στη εύρεση εργασίας. Σας εύχομαι το καλύτερο. Καλή τύχη. 

Πηγή:"Η Αγορά Εργασίας και τα Μυστικά της" Χ. Ρεβελιώτης, Εκδόσεις Σταμούλης, Αθήνα 2000

Τα σχόλια και οι παρατηρήσεις είναι πάντα ευπρόσδεκτα. Μπορείτε να ποστάρετε το σχόλιό σας από κάτω από την δημοσίευση ή στην κόκκινη νταλίκα στο φεϊσμπούκ. 
{Όσα γράφονται στο παρόν blog αφορούν προσωπικές σκέψεις και απόψεις μου. Δεν είμαι και δεν πρέπει να με θεωρείτε υπεύθυνο για όποια τυχόν παρερμηνεία ή παράληψη. Για επικοινωνία το email: kokkinidalika@yahoo.gr}

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου